Om du använder en VPN-tjänst för att skydda din surfning på ett offentligt wifi-nätverk har du kanske märkt att du ibland måste fylla i en Captcha innan du gör en Google-sökning. Det är obekvämt och gör dig långsammare…

Så vad är poängen med att visa dem från början? Vi diskuterar varför de presenteras och hur du kan förhindra dem.

Vad exakt är en ”Captcha”?

”Captcha” är en förkortning för ”Completely Automated Public Turing Test”. Det är ett test som en person lätt kan klara av, men som en dator tycker är svårt. Captchas används av Google för att upptäcka och hindra datorprogram från att utföra automatiserade frågor. De används av många andra webbplatser för att undvika hackning och andra säkerhetsproblem. Målet är att stärka säkerheten samtidigt som normala användare kan surfa fritt.

Vissa captchas kräver att du skriver in ord eller siffror:

Eftersom algoritmerna för datorseende har utvecklats så mycket ber Google nu användarna att identifiera delar av bilder:

Om du har tur kan du också få en NoCaptcha reCaptcha. Där kryssar du bara i en ruta och Google försöker avgöra om du är en robot utifrån dina användningsvanor på webbplatsen.

Men varför ser jag Captchas när jag använder VPN?

När du använder VPN Tracker World Connect (snarare än VPN Tracker 365 med din VPN-anslutning på arbetsplatsen) surfar du via en VPN-leverantör. Det innebär att du, liksom många andra VPN-kunder, får tillgång till internet via våra servrar.

Det verkar alltså för Google som om flera användare använder Google Search från samma IP-adress samtidigt och skickar ett onormalt stort antal sökfrågor. Google misstänker då att du är en bot eller ett skript och uppmanar dig att fylla i en Captcha för att säkerställa att du är en person och inte ett datorprogram.

Gör Captcha-systemet min internetsurfning osäker?

Du behöver inte vara orolig! Captchas hjälper bara Google att identifiera dig som en person. Du använder fortfarande en starkt krypterad VPN och förblir anonym (förutsatt att du inte är inloggad).

Hur undviker jag Google Captcha när jag använder en VPN?

Med varje VPN-leverantör kommer du att se en ökning av Google Captcha-förfrågningar. Vi vidtar försiktighetsåtgärder för att förhindra att detta inträffar alltför ofta med VPN Tracker World Connect, men du kan ändå se varningen då och då på våra mest populära serverplatser.

För att undvika Captcha-förfrågningar kan du överväga att använda en annan webbläsare eller sökmotor när du är ansluten till VPN. Firefox Focus är en utmärkt webbläsare för snabba, anonyma sökningar, medan DuckDuckGo är ett bra integritetsfokuserat alternativ till Google.

Om du är nyfiken kan du testa vår VPN Tracker World Connect gratis och utan förbehåll. Vi kan inte lova att det inte kommer att finnas några Captchas, men vi arbetar hårt för att minska dem för våra användare.