Gå till erbjudande
Gå till erbjudande
Gå till erbjudande
Gå till erbjudande

Vad kostar en VPN?

Vad kostar en VPN, och är det säkert att använda en? Det är de två huvudfrågorna som vi kommer att ta upp i det här inlägget.

Vid avslutningen bör du ha en god förståelse för vad som gör en VPN säker, samt hur mycket du bör räkna med att spendera för en bra VPN-tjänst.

Vi kommer också att ge dig några förslag på tjänster för att komma igång.

Vad kostar en #VPN? Och är VPN-tjänster säkra?

Är det säkert att använda VPN-tjänster? Vad du ska leta efter i en pålitlig VPN-tjänst
VPN-tjänster är en säker teknik…
Alla VPN-tjänster är dock inte säkra.

Att använda en VPN är 100 procent säkert om du väljer på rätt sätt, men bara för att en leverantör kallar sig för VPN är det inte i sig en garanti för att tjänsten är säker.

För att avgöra om en VPN är säker att använda eller inte måste vi först gå igenom vad som händer när du använder en VPN.

En VPN fungerar i huvudsak som ett mellanting mellan dig och de webbplatser eller tjänster du får tillgång till. När du går in på en webbplats krypterar din VPN uppgifterna innan de skickas till webbplatsen (eller till och med innan de går till WiFi-nätverket, vilket är anledningen till att en VPN kan hjälpa dig att skydda dig på offentligt WiFi, samt från snokande internetleverantörer). Detta, bland många andra fördelar, gör det säkrare att logga in på WordPress.

Som ett resultat av detta ser webbplatsen eller tjänsten VPN:s IP-adress snarare än din riktiga IP-adress, vilket ger dig anonymitet.

Det är allt som krävs om du väljer en säker tjänst. Det finns dock flera särskilda funktioner att titta efter när du väljer en VPN av hög kvalitet:

Observera loggningspolicyn

Eftersom du dirigerar all din data via VPN:n kan VPN:n övervaka mycket av det du gör.

Det är inte så att de har tillgång till dina inloggningsuppgifter eller de specifika handlingar du utför på varje webbplats. De kan dock spåra vilka webbplatser du besöker, när du ansluter till vissa webbplatser, hur länge du stannar, hur mycket trafik som passerar och så vidare.

Denna information kommer inte att loggas av en anständig VPN. Det vill säga, även om VPN-tjänsten potentiellt kan hålla koll på detta, sparar de inte någon av dessa uppgifter.

Mullvad, till exempel, spårar inte bara inte din information, utan de frågar inte ens efter den när du skapar ett konto:

Det kan vara dyrare, men du vill ha en VPN som inte loggar.
Enkelt uttryckt är en säker VPN en VPN som har en rigorös policy för ”ingen loggning”.

Ta reda på vem som äger VPN-tjänsten och var de är belägna

Om du värdesätter din integritet bör du leta efter en VPN-leverantör som är baserad i ett land som värnar om integritet.

Om du till exempel är bosatt i USA gör det mycket enklare för den amerikanska regeringen att utöva sin vilja om du använder en VPN-tjänst som är baserad i USA (även om USA fortfarande är bättre än vissa andra länder eftersom det inte kräver loggning).

Därför etablerar sig många VPN-leverantörer i länder som Panama eller på obskyra öar som Brittiska Jungfruöarna, Nevis och så vidare.

Förutom var ägaren till en VPN är belägen måste du också utvärdera vem ägaren är.

Till exempel köpte Facebook 2013 Onavo, en VPN-leverantör. De gjorde inte detta för att skydda internet. Istället spenderade de 200 miljoner dollar på köpet för att samla in data om besökarnas beteende, till exempel hur folk använder Snapchat, Facebooks konkurrent. Det är därför som Apple 2018 tog bort Onavo-appen från App Store.

I huvudsak vill du att VPN-leverantören ska fokusera på dig som kund, inte på dina data.

Kontrollera om de använder de senaste standarderna och åtgärdar eventuella problem.
När en VPN används på rätt sätt ska den helt dölja din identitet och kryptera dina data. Det är dock inte alla VPN-tjänster som följer de nödvändiga säkerhetskraven eller snabbt löser problem.

Till exempel kan problemet med Port Fail från 2015 avslöja VPN-användares IP-adresser.

Eftersom svagheten låg i de underliggande protokollen var VPN-leverantörerna själva inte skyldiga. Vissa leverantörer var dock snabbare på att åtgärda problemet än andra.

Förutom att vara uppmärksam på svårigheter bör en säker VPN ha egenskaper som t.ex:

Förhindrande av DNS-läckage, vilket hjälper till att hålla din IP-adress privat.
Använd AES 256-bitars kryptering för att garantera säkerheten för dina data.
NordVPN erbjuder till exempel ”kryptering av militär kvalitet”, vilket egentligen bara är ett fint sätt att uttrycka AES 256-bitars kryptering:

Hur en bra VPN använder sig av kryptering

Du vill ha en dödsswitch. Även om du använder en VPN som är säker på alla andra sätt finns det ett stort problem:

Surfshark erbjuder dödsswitch – Prova i 30 dagar

Om din maskin förlorar sin anslutning till VPN-servern kan du fortsätta surfa utan att märka det och exponera din verkliga IP-adress.

För att åtgärda detta har många av de säkraste VPN-leverantörerna en funktion som kallas kill switch.

I huvudsak innebär det att om din anslutning till VPN-servern förloras av någon anledning kommer den här funktionen omedelbart att stänga av din internetåtkomst. Detta förhindrar att du av misstag surfar samtidigt som du avslöjar din sanna IP-adress.

Var försiktig när du använder gratis VPN-tjänster.
Om du har en liten budget har du säkert stött på några av de gratis VPN-tjänster som finns tillgängliga. Den mest välkända är Hola, men det finns andra mer kostnadsfria VPN-leverantörer.

Du får vad du betalar för i det här scenariot, och de flesta gratis VPN-tjänster är osäkra. Om de inte tar betalt för att använda tjänsten är det troligt att du är produkten på något sätt.

Så var situationen 2015, när Hola upptäcktes sälja användarnas bandbredd till ett botnät

I stället för att använda sina egna servrar, som en premium-VPN-tjänst skulle göra, kan Hola tillhandahålla sin gratistjänst genom att dirigera trafiken via kundernas datorer, vilket skapar ett peer-to-peer-VPN-scenario.

Det är helt enkelt inte en säker teknik, och du vill inte att andra personer ska få tillgång till din dators resurser. I fallet med Hola såldes den till ett botnät.

En anständig VPN är säker

Sammanfattningsvis är en bra VPN-tjänst säker, men alla VPN-tjänster är det inte.

När du letar efter en säker VPN-leverantör ska du kontrollera egenskaper som t.ex:

 • Det finns en sträng policy för loggningsförbud.
 • En pålitlig ägare.
 • AES 256-bitars kryptering används.
 • Försvar mot DNS-läckage.
 • Ett proaktivt säkerhetsteam som övervakar nyupptäckta sårbarheter.
 • En kill switch för att förhindra att din IP-adress felaktigt exponeras.
 • Och du bör generellt sett undvika gratis VPN-tjänster eftersom de inte ges bort gratis, och de tjänar förmodligen pengar på din trafik på något sätt (som att sälja din bandbredd till ett botnät).

Vad kostar en VPN-tjänst? Vad du måste betala för en tjänst av hög kvalitet.
Låt oss gå vidare till ämnet hur mycket en VPN kostar.

Vad kostar en VPN?

En bra och säker VPN-tjänst kostar normalt 50-120 kr per månad om du betalar månadsvis, eller så lite som 300-500 kr per år om du betalar för några år i förväg. Låt oss gräva lite djupare…

Det finns flera gratis VPN-tjänster tillgängliga, men som tidigare nämnts kan dessa gratistjänster vara riskabla. Minns du när Hola åkte fast när de sålde användarnas bandbredd till ett botnät? Du vill inte vara den personen.

Du kan också stöta på ”livstidserbjudanden” för vissa VPN-leverantörer. Det är till exempel inte ovanligt att du hittar erbjudanden på fyndsajter som ger dig livstidstillgång till en VPN-tjänst för så lite som 500 kr.

Även om den här typen av livstidserbjudanden är tilltalande ur ekonomisk synvinkel bör du gå vidare med försiktighet eftersom det inte finns någon motivation för leverantören att fortsätta leverera en solid produkt efter att de har fått dina pengar.

Detta leder ofta till att de överbelastar sina system, vilket resulterar i mycket långsammare hastigheter än tjänster som betalas löpande. Dessutom har de liten motivation att investera i förbättringar och säkerhetsuppdateringar eftersom de redan har dragit ut alla pengar de kan från dig.

Om du menar allvar med din VPN:s hastighet och säkerhet kan du i stället överväga att betala för en löpande prenumeration. Ja, att spendera lite extra är stinkande – men kom ihåg att du inte betalar mer för ingenting.

I grund och botten vill du ha en VPN-leverantör som har ett incitament att fortsätta erbjuda snabba anslutningar och behandla dina data på ett säkert sätt…

Det kan du bara få genom att betala för det

Så hur mycket kostar en VPN som åstadkommer detta?

Om du betalar månadsvis, så handlar det om ungefär 50-120 kr varje månad (jag visar dig en jämförelse av flera populära tjänster nedan).

De flesta VPN-leverantörer ger dig däremot en rejäl rabatt om du betalar för ett eller två år i förväg, vilket kan vara ett fantastiskt sätt att spara pengar.

NordVPN – en av våra rekommenderade tjänster för alla delar av världen – kostar till exempel 119 kr per månad om man betalar månadsvis. Men om du är redo att betala för två år i förväg behöver du bara spendera 959 kr totalt, eller 32 kr per månad.

De erbjuder även treåriga erbjudanden med ännu högre rabatter vid enstaka tillfällen:

Hur mycket kostar en VPN-tjänst som NordVPN?
Vilka är de bästa VPN-tjänsterna? Hur väljer jag en säker VPN?
Nu kommer miljonfrågan: Vilka är de bästa säkra och billiga VPN-tjänsterna att använda? Och hur mycket kostar en VPN som ger hyfsad kvalitet?

Det här är ett komplext ämne, vilket är anledningen till att vi har dedikerat ett helt stycke till de bästa VPN-tjänsterna. Så om du vill ha det långa svaret kan du läsa vår omfattande guide till de bästa VPN-tjänsterna.

Om du vill ha ett snabbt svar kan du titta på jämförelsetabellen nedan. Alla dessa VPN-tjänster är säkra, med Mullvad som ger störst anonymitet om det är det som är ditt främsta bekymmer:

 1. NordVPN

 2. Surfshark

 3. AtlasVPN

 4. Express VPN