Vad är PPPoE?

Point-to-Point Protocol over Ethernet (PPPoE) förbättrar PPP-anslutningen och gör det möjligt för många användare att använda den. Låt oss ta en närmare titt på det.

Definitionen av PPPoE

Point-to-Point Protocol over Ethernet (eller PPPoE) är ett nätverksprotokoll som kapslar in Point-to-Point Protocol (PPP) inuti Ethernet-länkskiktsprotokollet. PPPoE kombinerar PPP:s säkerhetsegenskaper med Ethernet, vilket möjliggör många användare i ett LAN.

PPPoE kontrollerar dataöverföring via kabelnät. Det gör det också möjligt för flera klienter att dela en enda serveranslutning. Detta innebär att många klienter kan ansluta till samma server och få tillgång till Internet samtidigt.

Vad är PPP?

För att förstå PPPoE måste vi först definiera PPP. PPP är det kommunikationsprotokoll som används mellan två routrar utan något nätverk mellan dem. Det erbjuder autentisering, överföring och datakomprimering. Det är ett gammaldags protokoll som var populärt på 1980- och 1990-talen och användes främst för olika typer av fysiska nätverk. PPoE är en uppgraderad version av PPP som gör att PPP-funktionerna kan användas av flera användare samtidigt.

Hur fungerar PPPoE?

Tänk på ett telefonsamtal i grupp. Om flera av dem använder samma hörlur för att prata och lyssna skulle kommunikationen bli svår. Det skulle vara bekvämare om varje deltagare hade sin egen pryl att lyssna och prata i.

PPPoE ger Internetanvändarna sina egna ”öronproppar”. PPPoE gör det möjligt att använda flera klientenheter på en server. För att återgå till jämförelsen kan varje deltagare nu ha en egen hörlur och kommunicera mer effektivt. PPPoE tillåter anslutningar från en till flera (till skillnad från PPP, som endast tillåter anslutningar från en till en). Därför kan Internetleverantörer nu ansluta fler personer till Internet.

Internetleverantörer ger ofta PPPoE-konfigurerade routrar till sina kunder. De ger dig också ett unikt användarnamn och lösenord.

Hur du löser felet ”Ethernet har ingen korrekt IP-konfiguration”.

PPPoE fungerar i två steg:

Upptäcktsfasen

Under detta steg hittar PPPoE-klienten den lokala Ethernet MAC-adressen och upprättar ett sessions-ID. Därefter kan användarna välja en PPPoE-server att använda.
Sessionsfasen.
När upptäcktsfasen är klar och en anslutning mellan en värd och en server har upprättats börjar PPPoE transportera data. Användaren är därefter ansluten till Internet och PPP säkrar anslutningen.
Varför använder vi PPPoE?

Här är flera användningsområden för PPPoE:

Internetleverantörer använder PPPoE för att ge kunderna tillgång till Internet via bredbandsanslutningar. Leverantörerna kan koppla flera värdar på ett enda Ethernet-LAN till en avlägsen plats med hjälp av en DCL-kabel eller ett modem.
Enskilda användare kan också använda PPPoE för att säkra sitt nätverk. Det är dock ett föråldrat protokoll som inte längre används ofta.
PPPoE kontra DHCP

PPPoE är en föråldrad teknik som håller på att fasas ut till förmån för DHCP eller DNS (Dynamic Host Configuration Protocol). DHCP gör det möjligt för administratörer att automatisera utfärdandet av IP-adresser. Den är mer centraliserad eftersom den gör det möjligt att övervaka och sprida adresser från centrala platser. Utan DHCP skulle nätverksadministratörer behöva konfigurera IP-adresser manuellt.

PPPoE måste först konfigureras. Till skillnad från DHCP omsluter den nätverket baserat på autentiseringstillgång, medan DHCP inte behöver autentisering för att ge dig en slumpmässig IP-adress.

Sammanfattningsvis har PPPoE och DHCP olika syften: PPPoE underlättar PPP-anslutningar via Ethernet, medan DHCP tilldelar IP-adresser utan autentisering.