Vad är en VPN-server och hur fungerar den?

Om du någonsin har använt en VPN-tjänst har du säkert undrat ”Vad exakt är en VPN-server och hur fungerar den?” minst en gång när du har bläddrat igenom listan över VPN-servrar. Vi har alla svar du söker här i ett enkelt och upplysande inlägg.
Innehållssidan

Och om du undrar vad en VPN är eller om du behöver en uppfräschning har vi en kort och enkel beskrivning.

Vad exakt är en VPN?

När du ansluter till Internet kan du använda en VPN (Virtual Private Network). Det skyddar din webbtrafik och dina data, så att du kan surfa privat och få tillgång till allt material på nätet du önskar.

Varför är en VPN-server nödvändig?

När du ansluter till en webbplats på Internet leds all din utgående och inkommande trafik och data via din internetleverantör.

Din internetleverantör (och alla andra – hackare, spionageorgan eller reklam – kan se vad du gör på internet eftersom all din information är i ett enkelt, tillgängligt format.

Eftersom din riktiga IP-adress och geografiska plats är offentlig kan vem som helst använda den informationen för att få reda på mer om dig, t.ex. vilket land och vilken stad du bor i och vem din internetleverantör är.

Utan en VPN-server är du i stort sett ett lätt byte på internet, sårbar för stora integritetsintrång samt för data- och identitetsstölder.

Vad exakt är en VPN-server?

En VPN-server är en fysisk eller virtuell server som är inrättad för att vara värd för och tillhandahålla VPN-tjänster till användare över hela världen. Servern är en kombination av VPN-hårdvara och VPN-programvara som gör det möjligt för VPN-klienter att ansluta till ett säkert privat nätverk. Till skillnad från andra servrar innehåller en VPN-server ofta fler logiska och fysiska kommunikationsportar.

Hur fungerar en VPN-server?

Hela förfarandet börjar med att du kör en VPN-klient. Den ansluter dig till VPN-servern och börjar dirigera din trafik via din internetleverantör till den. Den här gången krypteras dock alla dina data via de VPN-protokoll som servern är inställd med, så din internetleverantör (eller någon annan) kan inte övervaka dem.

När VPN-servern får alla krypterade data kommer den att avkoda dem och skicka dem till den valda webbservern. Därefter krypterar VPN-servern de data den får från webbservern och överför dem till dig via din internetleverantör. VPN-klienten kommer att avkryptera uppgifterna när de anländer till din enhet.

För att förstå hur det hela fungerar kan du anta att en ”tunnel” byggs mellan VPN-klienten och VPN-servern. Alla data som passerar genom tunneln krypteras, vilket gör dem obegripliga för alla som befinner sig utanför tunneln.

En annan sak som VPN-servern gör åt dig är att ersätta din IP-adress med sin egen. Servern gör detta för att hjälpa dig att dölja din geografiska position på Internet, vilket gör att du kan njuta av ännu mer integritet samtidigt som du kringgår irriterande geografiska begränsningar och brandväggar.

Vad exakt är VPN-serverprogramvara?

VPN-serverprogramvara gör det möjligt för en server att tillhandahålla VPN-tjänster till användare. Det är programvara som skapats av VPN-protokollutvecklare och som installeras på servern. VPN-serverprogramvaran hanterar inte bara interaktioner mellan klient och server samt nätverks- och hårdvarukomponenter, utan konfigurerar också servrarna med ytterligare säkerhet, så att de kan kryptera och avkoda anslutningsförfrågningar och inkommande data.

VPN-serverprogramvaran krypterar även användardata och kommunikation med hjälp av VPN-protokoll. I allmänhet används många VPN-protokoll för att ge konsumenterna större kontroll över sina anslutningar. Följande är de mest använda VPN-protokollen:

Hur förbättrar en VPN-server din upplevelse på nätet? OpenVPNWireGuard® SSTPPPTPL2TP/IPSecIKEv2SoftEther

Till att börja med krypterar en VPN-server alla data och all trafik som skickas till din enhet, vilket effektivt garanterar att dina data är säkra.

Eftersom din internetleverantör inte kan se vad du gör på nätet finns det ingen risk att de begränsar din bandbredd eller delar dina uppgifter med myndigheter eller reklam.
Du kommer inte att utsättas för massövervakning av webben eller få din integritet kränkt av NSA eller CIA.
Din personliga information riskerar inte att hamna i fel händer. I huvudsak kommer bedragare inte att kunna få tag på dina kreditkorts- och bankuppgifter och inloggningslösenord genom att utnyttja nätverksbrister (ja, även på oskyddade WiFi-nätverk).

En VPN-server döljer också din äkta IP-adress, vilket garanterar att ingen övervakningsbyrå, hackare, annonsör eller webbplats kan se den och få information som är kopplad till den (t.ex. ditt land, din stad eller till och med din internetleverantör).

Genom att dölja din IP-adress kan du dessutom undvika besvärliga geografiska begränsningar som hindrar dig från att få tillgång till det onlinematerial du vill ha. Samma sak gäller för brandväggsbegränsningar på jobbet eller i skolan.

Letar du efter en utmärkt VPN-server?

CactusVPN har allt du behöver; vi tillhandahåller en högklassig VPN-tjänst som ger dig tillgång till 30+ höghastighetsservrar från hela världen som har obegränsad bandbredd och även fungerar som proxyservrar. Dessutom finns P2P-funktionalitet tillgänglig på 10 av våra servrar.

Dessutom stöder våra servrar 6 VPN-protokoll (inklusive det extremt säkra OpenVPN-protokollet) samt AES-kryptering. Eftersom våra servrar använder delad IP-teknik kan din onlineaktivitet dessutom inte kopplas till dig eller dina enheter.

Förutom det innehåller vår tjänst andra funktioner som en Killswitch, plattformsoberoende kompatibla applikationer, upp till 5 samtidiga anslutningar och en Smart DNS-tjänst som kan hjälpa dig att avblockera 300+ globala webbplatser (inklusive Netflix US).

Specialerbjudande! CactusVPN kostar 3,5 dollar per månad.

Och om du bestämmer dig för att bli CactusVPN-prenumerant finns vi fortfarande här för dig med en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Just nu kan du spara 64 %.

Slutsats

Att ansluta till internet utan en VPN-server är riskabelt eftersom din IP-adress exponeras (vilket innebär att en hel del personlig information exponeras), din internetleverantör kan se allt du gör på nätet (liksom andra personer, t.ex. hackare och övervakningsbyråer) och du kanske inte kan få tillgång till allt innehåll du vill ha (eftersom plattformar som använder sig av geoblockeringar vet vilken din IP-adress är).

Vad exakt är en VPN-server, undrar du? En VPN-leverantör ger tillgång till sina VPN-tjänster via antingen en fysisk server eller en VPS (Virtual Private Server). All data som skickas mellan dig och servern krypteras så att ingen kan läsa den, och servern döljer också din verkliga IP-adress.

Sammantaget är det betydligt säkrare och mer privat att ansluta till internet via en VPN-server.