Spionerar min telefon på mig? Ja, och här är vad du bör göra åt det

 

De flesta av oss skulle inte kunna föreställa oss våra digitala liv utan våra smartphones. Det är som att återvända till stenåldern!

Med det sagt är det också möjligt att du använder de magiska fraserna OK, Google eller Hej, Siri för att göra ditt liv enklare.

Men är det allt som finns att göra?

Kanske såg du annonser för saker du önskade efter att ha konverserat med din bästa vän?

Då kan du ha undrat: ”Lyssnar min telefon på mig?”.

Det gör de faktiskt.

Låter det inte konstigt?

Men är det verkligen så svårt att tro när virtuella assistentprogram som Google Assistant och Siri behöver din enhets inbyggda mikrofon vara påslagen för att kunna fånga upp ”heta ord”?

”Hotwords” (även kända som röstutlösare) är vokala fraser som Ok, Google eller Hej, Siri som krävs för att aktivera röstassistenter.

Det innebär att det inte finns någon bättre metod för teknikföretag att fånga upp dina röstdata. Otroligt nog kan dina ljudinspelningar användas för att kränka din integritet på nätet.

Misstankar uppstod först när det upptäcktes att tredjepartsföretag transkriberade ljudinspelningar för Google och Apple, vilket gjorde att röstassistenternas praxis undersöktes. Dessa inspelningar innehöll privata samtal, så tänk dig att en helt främmande person kan höra alla dina hemligheter, både goda och hemska.

Företagen skyndade sig att begränsa skadorna efter stormen. Google, till exempel, valde att inte längre samla in taldata från sina användare 2020. Är det inte uppenbart att något skumt pågick?

Varför spionerar min telefon på mig?

Du kanske frågar dig varför telefoner uppmärksammar dig överhuvudtaget. Följande är de främsta orsakerna:

För att uppfylla dina krav.

Till att börja med lyssnar virtuella assistenter på smartphoneanvändare för att ge snabb tillgång till användbara funktioner. Det kan handla om att köpa varor på Amazon, använda Google Maps för att upptäcka de bästa rutterna eller bara ringa eller sms:a någon. Det ligger trots allt i människans natur att sträva efter förbättringar i vår vardag. Att använda vår röst i stället för våra tröga fingrar är verkligen inget undantag.

För att hålla koll på din internetanvändning

Assistenter är på sätt och vis talade sökmotorer som absorberar ljud för att uppfylla dina önskemål. Telefoner, liksom sökmotorer, registrerar och behåller ofta dina val för att kunna tillhandahålla personlig information. På så sätt kan dina ljuddata komma att utnyttjas för platsövervakning och marknadsföring, så underskatta inte din smartphones spionageförmåga.

För att visa dig relevanta annonser

Riktad reklam är ett besvärligt dagligt irritationsmoment som du säkert kommer att märka en dag eller en annan. Dessa annonser skräddarsys för din personlighetsprofil utifrån en analys av dina internetaktiviteter. Tyvärr är det samma sak att lyssna på dig som att undersöka din sökhistorik, eftersom ljudinspelningar kan berätta lika mycket om dig.

Annonser på webbplatser i sociala medier, t.ex. din Facebook-sida, kan visa dig varor som du nämnde i ett telefonsamtal eller en direktdiskussion.

Vilken information samlar min telefon in?

Din röstassistent kan samla in mycket information från ljudinspelningar, så här är ett exempel på vad Siri kan få tillgång till:

Kontaktnamn, smeknamn och associationer (till exempel ”min far”), om de finns sparade i dina kontakter.
Du gillar musik och podcasts. namn på prylar som delas av dig och dina familjemedlemmar namn på föremål, hus, scenarier och delade hemmedlemmar i appen Hem Etiketter för saker, till exempel personers namn i fotografier, namn på varningar och namn på påminnelselistor Namnen på program som är inlästa på din smartphone, samt Siri-genvägar.

Enligt Apple är dessa uppgifter inte kopplade till ditt Apple-ID, utan till en slumpmässig identifierare som produceras av enheten. Företaget hävdar också att de inte säljs eller används för att skapa en marknadsföringsprofil, vilket kan vara korrekt med tanke på att huvudsyftet är att förbättra taligenkänningsmodellen. Detta innebär att uppgradera röstassistenttjänsten för att känna igen röster mer exakt.

Andra röstassistenter har naturligtvis tillgång till jämförbar information. Så även om du inte använder Siri är du inte undantagen från reglerna.

Är det lagligt för telefoner att lyssna på mina samtal?

Ja, eftersom du godkänner villkoren för nedladdade program som kräver röstbehörighet är det helt lagligt.

Mobilenheter kan dock olagligt lyssna på dig om du inte godkänner sådana appbehörigheter eller om skadlig kod infekterar dina enheter.

Det är allmänt känt att de flesta individer inte läser villkoren och i stället bara accepterar dem på grund av deras längd och komplexitet. Kolla upp dem om du har tid och motivation. Leta efter något konstigt. Gå slutligen igenom appbehörigheter och begränsa dem till vissa program.

Hur kan jag förhindra att min telefon lyssnar på mig?

För att förhindra att din telefon lyssnar på dig kan du inaktivera mikrofonåtkomst för program i telefonens inställningar. Här är dock några grundläggande åtgärder som du kan vidta på dina enheter.

Gå till Inställningar och sedan Google för Google Assistant (Android).
Gå till inställningar för Google Apps och välj ”Sök, assistent och röst”.
Stäng av Hej Google i Röst och välj sedan Röstmatchning.

Den här funktionen i inställningarna för Google Assistant kan vara avaktiverad som standard beroende på din enhet och Android-version. I ett sådant scenario är det alltid en bra idé att dubbelkolla, eftersom det inte är värt faran att experimentera med dina standardinställningar.

För Siri på iOS:
Gå till inställningar för Siri och sökning.
Stäng av Lyssna på ”Hej Siri” och tryck på Sidoknappen för Siri.
I popup-fönstret trycker du på Stäng av Siri.

För andra program

Det är viktigt att inse att telefonens mikrofon är tillgänglig för fler än röstassistenter. Så här förhindrar du att andra program på din smartphone använder mikrofonen:

Gå till Inställningar på iOS-enheter.

Inställningar, sedan Sekretess
Gå till mikrofonen.
För att förhindra tillgång till mikrofonen trycker du på mikrofonalternativet bredvid Facebook.

På Android-smartphones går du till

Inställningar, sedan Appar
Behåll hanteringen av appar och Facebook. Tryck på ”Appbehörigheter” och sedan ”Mikrofon”.
Välj .
Tillåt att det inte sker.

Dessa förfaranden använder Facebooks mikrofontillgång som exempel eftersom företaget är ökänt för att samla in data på ett illvilligt sätt, men de kan tillämpas på vilken app som helst.

Hur kan jag skydda min smartphones integritet?

Internet är inte bara användbart och underhållande, utan också farligt. Med det sagt finns det några åtgärder du kan vidta för att förbättra din smartphones säkerhet:

  • Ladda bara ner program från appbutiker för att skydda dig mot skadliga appar från tredje part.
  • Undersök appbehörigheter och stäng av mikrofontillgång för alla program som inte behöver det.
  • Uppdatera operativsystemet eftersom uppdateringar ger säkerhetsförbättringar som skyddar dig mot infektioner.Använd en
  • VPN för att kryptera din anslutning och maskera din IP-adress. Detta maskerar framgångsrikt dina internetaktiviteter från hackare, ISP-övervakning och andra källor.
  • Konfigurera din telefon med ett säkert lösenord, fingeravtryck eller en PIN-kod. Detta skyddar din enhet i händelse av stöld eller förlust.
  • Använd antivirusprogram för att skydda dig mot skadlig kod som kan infektera din telefon.

Är det verkligen en så stor sak att snoka i telefonen

Din telefon spionerar alltså på dig, men är det verkligen så illa? Allt beror på ditt perspektiv.

Du kanske föredrar att se personliga annonser eftersom de hjälper dig att göra inköp. Du kan också bli skrämd. Tänk på följande: Vi kommer aldrig att få veta om det är det enda sättet som teknikföretag använder våra uppgifter på.

Så varför inte satsa på den säkra sidan och skydda din integritet på nätet?