Hur kan Google veta var du befinner dig även när du använder en VPN?
För det mesta är Google den gigantiska bläckfisken av konspirations-typ, med tentakler som går runt hela världen och slutar i varenda paj. Naturligtvis kan vi vilja dölja vissa aspekter av vårt liv för våra överordnade Google-spindlar. Detta är dock inte alltid effektivt. Hur kan Google till exempel veta var vi befinner oss trots att vi använder en VPN? De kan göra det på olika sätt, och ibland är det vårt eget jäkla fel.
Google vet var du befinner dig även om du använder en VPN. I ett nötskal,
Trots VPN-användning kan Google upptäcka din plats genom att samla in flera typer av geografiska data via din webbläsare, program och enhetsinställningar. Lyckligtvis kan du avaktivera datainsamlingen.
5 sätt på vilka Google vet var du befinner dig när du använder en VPN Webbläsare datainsamling.
Din webbläsare är medveten om den Wi-Fi-anslutning du använder. Under tiden har Google (och andra företag) samlat på sig en stor mängd information om Wi-Fi-åtkomstpunkter. En Android-telefon fångar och skickar Wi-Fi BSSID:er (i huvudsak deras unika identifierare) och GPS-koordinater till Google automatiskt. Om du ansluter till Wi-Fi på ditt kvarters kafé meddelar webbläsaren Chrome till Google: ”Yo, vi är på John’s Actual Factual Coffee Shop i Johannesburg”. Som ett resultat av detta vet vår organisation, som sedan länge har övergivit tagglinen ”Do No Evil”, var du har parkerat.
GPS
Global Positioning System förvandlar en telefonkarta från en glorifierad kartskanning på papper till ett verktyg som alltid talar om var du befinner dig (bland annat för att mäta trafikstockningar). För att fungera på detta sätt krävs dock tillgång till GPS-systemet, som bara sänder din position till Google hela tiden. Hur kan Google inte veta var du befinner dig vid det här laget?
Platshistorik och kakor
Cookies är små filer som webbplatser sparar på din enhet för att komma ihåg dina preferenser och inställningar. Så om du till exempel besöker en webbplats för första gången i Tyskland kommer enheten att komma ihåg att du öppnar sidan från Tyskland för snabbare inställningar nästa gång. Detta identifierar kanske inte din specifika fysiska position, men eftersom regionslås handlar om nationer snarare än städer tjänar det dessa syften väl.
Googles platshistorik, en funktion på kontonivå som håller en historik över tidigare besökta platser, är en mer komplex version av detta. Google kan använda de sparade uppgifterna för att fastställa din plats, VPN eller inte VPN.
Cell-ID i GSM
Minns du när vi diskuterade Wi-Fi-ID? Samma sak sker med mobiltelefontorn. Det finns offentliga databaser som innehåller ID för mobiltelefontorn, och Google erkänner fritt att man samlar in sådana uppgifter för lokaliseringstjänster. Så att flytta till mobildata är inte ett hållbart svar på ditt problem.
Din VPN är ineffektiv.
Ibland är det också din VPN:s fel! Vissa VPN-tjänster kan läcka DNS-data (Domain Name System), IP-data (Internet Protocol) eller WebRTC-data (Web Real-Time Communication). Detta är dock ganska enkelt att verifiera online. Det är också en smart idé, eftersom en VPN som läcker data till Google läcker det till alla, så varför använda den?
Så här förhindrar du Google från att spåra din plats.
Stäng av platsövervakningen av Google-kontot.
Först och främst ska du inaktivera och ta bort lokaliseringshistoriken för ditt Google-konto. Så här gör du.
Navigera till Mina aktiviteter.
Välj en historisk plats. Stäng av ”Platshistorik”.
Ta bort din tidigare aktivitetshistorik från Hantera aktivitet.
Inaktivera spårning av plats i din webbläsare.
Varje webbläsare har en inställning som gör att du kan inaktivera plats-spårning och förhindra att den överför platsdata till Google.
Chrome kräver att du
För att komma åt menyn klickar du på de tre prickarna i det övre högra hörnet.
Scrolla nedåt och välj Inställningar.
Scrolla ner till Sekretess och säkerhet och välj sedan Webbplatsinställningar.
Bläddra till Behörigheter och välj Plats.
Välj .
Tillåt inga webbplatser att se din plats.
Det finns ytterligare instruktioner för Firefox, Safari, Edge och andra webbläsare.
Hantera telefonens platsinställningar.
Det enda alternativet för iPhone-användare är att inaktivera lokaliseringstjänsterna helt och hållet.
Navigera till Inställningar, Integritet och Lokaliseringstjänster.
Stäng av den.
Det här är förstås ett riktigt allvarligt tillvägagångssätt. Om du bara vill leka med Google Maps går du till Inställningar och väljer Plats. När du använder appen kan du välja ”Aldrig” eller ”Endast” beroende på dina preferenser. Du kan också stänga av ”Exakt plats” för att erbjuda Google mindre information om din position.
Detta blir svårare för Android-användare eftersom inställningarna för varje telefontillverkare ändras. Planen är att gå till Inställningar och sedan till Plats. Väl där kan du ändra din position.
Av, vilket förhindrar att alla program får tillgång till din position.
Stäng av Wi-Fi- och Bluetooth-skanning under ”Förbättra noggrannheten”.
Leta upp och inaktivera Google Location Accuracy (Google lokaliseringsnoggrannhet).
Det första steget eliminerar naturligtvis behovet av de andra två, men om du vill att vissa program ska utnyttja din plats måste du hoppa över det första steget.
Skaffa en pålitlig VPN.
Om din VPN läcker din position använder du förmodligen en gratis VPN. Låt bli. Skaffa i stället en anständig premium-VPN som har kapacitet att göra säkerhetsundersökningar och som inte avsiktligt exponerar dina uppgifter. Här finns en omfattande handledning om hur du använder en VPN för att byta plats.
Visa Googles plats (men inte din).
Google är så utbrett i dag att det är svårt att undvika dess inflytande. Men om du förstår hur du följs och hur du kan stoppa det kan du hålla din vistelseort dold för företaget. Att lägga till en VPN i mixen kan bara hjälpa till.