Det finns nio anledningar till varför alla bör använda en VPN

Ja, även icke-tekniker kan delta.

När de flesta människor hör ordet ”virtuellt privat nätverk” antar de att det är något för högteknologiskt för den typiska användaren och att de inte behöver använda ett. Detta är dock inte fallet; en VPN kan hjälpa både stora företag och privatpersoner. Att resa och använda offentligt wifi, kommunicera känslig information eller helt enkelt surfa på Netflix underhållningsalternativ kan alla göras säkrare med hjälp av en VPN.

VPN-programvara skyddar dina data genom att dölja din enhets IP-adress, kryptera den och dirigera den över säkra nätverk till servrar i avlägsna stater eller till och med andra länder. Som ett resultat döljer den din identitet på nätet, så att du kan få tillgång till Internet på ett säkert och anonymt sätt.

1. NordVPN

Besök NordVPN:s webbplats för att få veta mer.

 • 3 000 eller fler servrar
 • Antal enheter 6
 • KrypteringsAES-256
 • AES-kryptering med 256 bitar

2. VPN Express

Besök ExpressVPN:s webbplats för att få veta mer.

 • 30 000 eller fler servrar
 • AES-kryptering med 256 bitar
 • Besök webbplatsen Privateinternetaccess.com för att få veta mer
 • Privat internetanslutning
 • Ingen dedikerad IP-adress
 • Obegränsat antal enheter
 • AES-256-kryptering (obegränsad)

Vad används VPN-tjänster till?

VPN är en förkortning för virtuellt privat nätverk. En VPN erbjuder i huvudsak en krypterad server och döljer din IP-adress för företag, myndigheter och potentiella hackare. En VPN skyddar din identitet även om du använder offentligt eller delat Wi-Fi, och den håller dina data dolda från nyfikna internetögon.

I stället för att vidarebefordra din internetanslutning till en värdserver går en VPN förbi din egen internetleverantör. Med servrar placerade över hela världen kan användare ”flytta” sig själva och få tillgång till internet från nästan var som helst. Kryptering ger ett extra skydd, särskilt för företag som ofta använder fjärråtkomst. Det kan också vara användbart för resor, spel och streaming.

Relaterat: Snabbaste VPN-tjänster

Varför behöver du en VPN?

Nu när du förstår vad en VPN är, ska vi ta en djupare titt på varför du kan behöva en:

1. Säkerhet för offentligt Wi-Fi

Offentligt Wi-Fi är praktiskt, men det äventyrar säkerheten. Någon kan övervaka ditt internetbeteende när du svarar på e-post på ett kafé i närheten eller tittar på sociala medier på flygplatsen.

Genom att använda en VPN skyddas dina data när du är ansluten till andra nätverk och skyddar din webbläsarhistorik, finansiella information, kontolösenord och annan känslig information från illvilliga främlingar på internet.

2. Dataintegritet hos Internetleverantörer

När du använder Wi-Fi i hemmet är det mindre sannolikt att du blir attackerad av främlingar än när du använder en offentlig anslutning. Dina uppgifter är dock fortfarande sårbara.

Din internetleverantör eller internetleverantör – Comcast, Spectrum, Verizon eller något annat företag som du betalar en månadsavgift för Wi-Fi – kan få tillgång till alla dina internetdata. Din internetleverantör kan veta när, när och hur du surfar.

Även om du använder det ”privata” surfläget kan dessa uppgifter samlas in och säljas till reklam, och de kan vara skadliga i fel händer i händelse av en dataintrång. En VPN kan hjälpa till att maskera din IP-adress för din internetleverantör.

3. Dataskydd från appar och tjänster som du använder

Din internetleverantör är inte det enda möjliga ansvar du har tagit in i ditt hus. Tyvärr har flera av våra favoritapplikationer och onlinetjänster, framför allt Facebook, fått kritik för hur de har utnyttjat sina kunders uppgifter.

En VPN förhindrar att program och webbplatser kopplar ihop dina handlingar med din dators IP-adress. Den har också möjlighet att begränsa insamlingen av din plats och din webbhistorik.

4. Din regerings dataskydd

Även om många internetleverantörer, applikationer och internetdatacenter hävdar att de inte säljer dina surfuppgifter till regeringar, hamnar informationen i deras händer – även i USA.

Amerikaner har blivit alltmer medvetna om de många sätt på vilka regeringen övervakar och förvärvar deras uppgifter sedan 2013, då Edward Snowden först avslöjade att Verizon hade sålt kundernas internet- och telefonuppgifter till NSA. Efter Snowdens avslöjanden och den efterföljande ilskan antogs många lagar för att begränsa regeringens spionage.

Enligt New York Times kringgick dock Defense Intelligence Agency så sent som i januari i år en lag som kräver att statliga myndigheter ska få fullmakter innan de pressar telefonbolag på användardata genom att betala tredjeparts datamäklare för samma data.

Om du är orolig för myndigheternas övergrepp är en VPN en bra investering i dataskydd

5. Tillgång till vilket innehåll som helst, var som helst

Även om Hulu kanske inte gillar att du använder en VPN för att titta på det aktuella avsnittet av Criminal Minds i en region där materialet inte är tillgängligt, är denna VPN-användning inte olaglig (i USA och de flesta andra länder), och den ger en värdefull lösning på innehållsbegränsningar.

VPN-tjänster maskerar din plats och får det att se ut som om du är online från en annan plats. Det betyder att du kan titta på Criminal Minds även om den inte är tillgänglig i ditt område.

6. Säkerhet på distansarbetsplatser

En fördel med en VPN är dess möjligheter till datakryptering. Kryptering, eller att sätta data i ett kodat format som döljer dess innebörd, hjälper dig att hålla privat information säker.

Om du som privatperson överväger att investera i en VPN för ditt företag är en fördel att anställda kan ansluta till ditt arbetsplatsnätverk och se konfidentiella uppgifter på sina egna enheter när de är borta från kontoret. Eftersom distansarbete verkar vara en möjlighet även efter att epidemin är över är en VPN en värdefull investering för att hålla känslig information säker utanför arbetsplatsen.

7. Kompatibilitet med ett stort antal smarta enheter

Även om många av oss kanske först använder en VPN på en bärbar dator som lånats ut av företaget, kan många VPN-tjänster även säkra dina telefoner, surfplattor och stationära datorer. Varje VPN-tjänst kan erbjuda något olika säkerhetsplaner och kapacitet för att täcka olika enheter, men många erbjuder lösningar som hjälper dig att hålla dig säker på många enheter.

8. Smart investering

Om du är beredd att göra lite research kan en VPN hjälpa dig att spara pengar genom att fejka din plats. Många organisationer, inklusive prenumerationstjänster och flygbolag, erbjuder samma förmåner eller varor till olika kostnader. Du kan spara mycket pengar om du ändrar utseendet på din plats till ett område där tjänsterna är billigare.