De 11 mest intressanta VPN-programmen

VPN-tjänster är en av de bästa metoderna för att skydda din integritet på nätet. Du skulle dock bli förvånad över hur många andra otroliga saker en VPN kan åstadkomma. En VPN kan göra allt från att förbättra internethastigheterna till att skydda dig när du använder offentligt Wi-Fi.

Vad exakt är en VPN?

Vad kan en VPN användas till?

 • Undvik att begränsa den riktade bandbredden.
 • Du kan ansluta till ditt hemmanätverk från var som helst i världen.
 • Minska kostnaden för flyg, hotell och hyrbilar.
 • Öka säkerheten på offentligt Wi-Fi.
 • Skydda dina mobila enheter.
 • Utnyttja ytterligare VPN-funktioner.
 • Du kan ansluta till ditt företags eller din institutions nätverk från vilken plats som helst.
 • Ladda ner och ladda upp filer på ett säkert sätt. Undvik prisdiskriminering när du handlar på nätet.
 • Bevara din rätt till integritet.
 • En roligare spelupplevelse
 • Vilka är de vanligaste orsakerna till att personer använder en VPN?
 • Kolla in recensioner av NordVPN.

Vad exakt är en VPN?

En VPN, eller virtuellt privat nätverk, är en teknik som gör att du kan bygga en säker nätverksanslutning och samtidigt öka din säkerhet. VPN-tjänster döljer din IP-adress och krypterar dina data även när du är ansluten till offentliga nätverk.

Annonsörer och andra tredje parter är intresserade av att spåra dina surfmönster när du besöker webbplatser och får tillgång till innehåll. Ett virtuellt privat nätverk kan ge dig mer integritet genom att kryptera din identitet på nätet och skydda den från nyfikna ögon. Det maskerar din IP-adress och upprättar en säker VPN-anslutning mellan din enhet och resten av Internet.

Så här fungerar det. VPN-tjänsteleverantören har ett antal servrar på olika platser i världen. När du till exempel använder en VPN-app på din mobila enhet leds all internettrafik till och från telefonen via en VPN-server. Dina data färdas via en krypterad tunnel mellan enheten och servern, vilket skyddar dig mot snokare och man-in-the-middle-attacker.

Vad kan en VPN användas till?

Du kommer att bli förvånad över vad ett virtuellt privat nätverk kan åstadkomma. Med förstklassiga VPN-leverantörer som tillhandahåller enkla VPN-applikationer är möjligheterna obegränsade. Det finns så många fantastiska saker du kan göra med en VPN.

Här är våra tio bästa fantastiska användningsområden för VPN:

1. Undvik att begränsa specifik bandbredd.

Om du gör något online som förbrukar mycket internetbandbredd, till exempel spel eller streaming, kan din internetleverantör rikta in sig på dig med bandbreddsbegränsande åtgärder.

Throttling uppstår när din internetleverantör strävar efter att minimera överbelastning av bandbredden och begränsa nätverkstrafiken, och det har en direkt inverkan på din internethastighet.

En VPN-anslutning håller bandbreddsbegränsningar och tröga anslutningshastigheter borta.

Internettjänstföretag begränsar kunder som använder stora mängder data och saktar medvetet ner dem för att kunna leverera samma hastigheter till alla. En VPN krypterar din internettrafik, vilket gör det omöjligt för din internetleverantör att observera dina aktivitetssessioner. Om din internetleverantör blockerar hela nätverket i din region kommer din bandbredd naturligtvis att minska oavsett vad du gör, men om de särskilt riktar in sig på dig på grund av dina surfvanor kan en VPN hjälpa dig. Som ett resultat av detta kommer du att kunna spela onlinespel utan att uppleva stora störningar i bandbredden.

2. Använd ditt hemmanätverk när du är utomlands.

Många av oss sparar bilder, viktiga papper och stora filer på våra stationära datorer hemma, och de flesta av oss har fjärråtkomst inställd så att vi kan komma åt dessa saker var som helst i världen. För att hålla dina viktiga data säkra och skyddade kan du använda en VPN, som krypterar din internetanslutning.

Med NordVPN kan du surfa fritt och säkert.

Du kan få tillgång till dina saker från var som helst.

Ta reda på mer om NordVPN – Lär dig mer

3. Spara pengar på flygbiljetter, hotellvistelser och hyrbilar.

Visste du att en VPN kan hjälpa dig att spara pengar på din semester?

Du kan få de bästa priserna och lägsta priserna för din nästa semester genom att utnyttja valutor och försäljningsställen.

Om du rensar cookies i din webbläsare eller surfar i inkognitoläge kan det hjälpa dig att undvika flygpriser som stiger som svar på dina sökningar. Detta är dock inte längre tillräckligt eftersom kostnaderna varierar mellan olika länder.

Målet är att få det att se ut som om du surfar från en nation med lägre kostnader.

Din IP-adress visar din exakta plats. Det du måste göra är att dölja den. En VPN kan dölja din IP-adress med ett enda klick. Om till exempel biljetter till den plats du föredrar är billigare när de köps via en brittisk webbplats i stället för en fransk, är det bara att välja en VPN-server i Storbritannien.

4. Förbättra säkerheten för offentligt Wi-Fi

Det är inte alltid säkert att ansluta till offentligt Wi-Fi. Om du ansluter till ett okrypterat Wi-Fi-nätverk eller ett nätverk som har inrättats av en hackare kan du avslöja din surfinformation. En VPN skyddar dig genom att kryptera din internetanslutning, vilket minskar risken för att din betalningsinformation stjäls när du använder offentligt Wi-Fi.

5. Håll dina mobila enheter säkra

VPN-tjänster har utvecklats till enkla program som kan användas på smartphones, surfplattor, smart-tv:n och andra mobila enheter. Med ett enda NordVPN-konto kan du skydda upp till sex enheter och se till att alla dina mobila enheter är säkra. Detta gör det möjligt för dig att bygga ett riktigt säkert nätverk i ditt hem. För att upprätthålla kontinuerlig kryptering rekommenderar vi att du använder en VPN på alla dina enheter.

6. Dra nytta av extra VPN-funktioner

Även om kryptering och skydd av IP-adresser är de primära funktionerna hos en VPN, erbjuder premium-VPN:er ofta en mängd ytterligare värdefulla funktioner. NordVPN har till exempel en Kill Switch-funktion, som ser till att om din VPN misslyckas kopplas din internetanslutning omedelbart bort, vilket undviker oavsiktligt datautlämnande. Den innehåller också en funktion för skydd mot hot som hjälper dig att identifiera filer som är infekterade med skadlig kod, förhindrar att du hamnar på farliga webbplatser och inaktiverar spårare och irriterande annonser i farten.

7. Få global tillgång till ditt företags eller universitets nätverk

Om du reser utanför landet kan det hända att du inte kan ansluta till din skola, institution eller arbetsplats nätverk/intranät. Eftersom så många av oss har flyttat utomlands till följd av epidemin kan det hända att din plats är spärrad på grund av någon form av lagstiftning och att du inte kan få tillgång.

En VPN är idealisk för distansutbildning och distansarbete. Den skyddar dig inte bara från tredje part och cyberkriminella på nätet, utan låter dig också byta plats och få tillgång till dina favoritwebbplatser och -nätverk.

8. Ladda ner och ladda upp data på ett säkert sätt

P2P-fildelning (Peer-to-Peer) är laglig av en mängd olika skäl, bland annat för att distribuera programvara med öppen källkod, filmer som är offentligrättsliga och helt enkelt för att överföra enorma datamängder över ett nätverk. Många internetleverantörer är å andra sidan missnöjda när deras kunder ägnar sig åt P2P-aktiviteter, vilket kan leda till långsamma anslutningshastigheter, begränsad bandbredd eller till och med begränsad tillgång till fildelningswebbplatser.

Din internetleverantör är dock inte den enda onda personen här. Alla nätverksanvändare kan se varandras IP-adresser. Detta kan utgöra en allvarlig säkerhetsrisk och göra det möjligt för bedragare att operera med katastrofala resultat.

Den goda nyheten är att med en VPN aktiverad kan du använda P2P utan att din internetleverantör bromsar dig samtidigt som du fortfarande är säker.

Din IP-adress maskeras med hjälp av en VPN och din internettrafik krypteras så att ingen kan se eller avlyssna den.

PRO TIPS: Använd en VPN för att skydda dig själv. En krypterad anslutning skyddar dina data, och även om en hackare fångar upp dem kan de inte utnyttja dem eftersom kryptering förklär dina data som värdelöst nonsens.

9. NordVPN skyddar din känsliga information

Vår överlägsna säkerhet kommer att hålla dina data säkra.

Ta reda på mer om NordVPN- Lär dig mer

Undvik prisdiskriminering när du handlar på nätet.

Tänk dig att kliva av ett flygplan och omedelbart bege dig till närmaste Starbucks för att köpa en kopp kaffe. Vid disken får du reda på att du debiteras fem dollar för samma kaffe som personen framför dig just betalat fyra dollar för eftersom han är en lokalboende. Verkar det inte orättvist? Detta händer hela tiden på nätet.

Många nätbutiker erbjuder olika priser för samma saker beroende på var användaren befinner sig. Som exempel kan en tysk IP-adress betala mindre för samma handväska som en svensk IP-adress.

Men hur fick de denna information? Det är din IP-adress igen. Den identifierar din plats, vilket gör att företagen kan välja vilka sökresultat de ska visa dig och vilka priser de ska erbjuda.

Så innan du går ut och köper de där fantastiska skorna eller skaffar den senaste sci-fi-romanen, tänk om. Till att börja med raderar du webbläsarens kakor. Detta gör att webbplatser glömmer att du redan har tittat på dem. Kör sedan din VPN-programvara och välj ett land från vilket du vill verka vara online. Växla mellan olika platser för att kontrollera om kostnaderna är billigare i en av dem.

10. Skydda din rätt till integritet.

Tillsammans med alla de praktiska skäl som vi har diskuterat är ett av de enklaste och mest avgörande användningsområdena för en VPN att skydda din rätt till integritet. Vi tycker att alla ska få lov att fritt interagera och använda internet utan att omedelbart ge upp sin rätt till en privat upplevelse på nätet. Genom att använda en VPN kan du återfå viss kontroll över dina data och vem som kan se, logga och tjäna pengar på dem.

11. Bättre spelupplevelse

En snabb och stadig internetuppkoppling är avgörande för att spela onlinespel. Som tidigare nämnts kan en VPN hjälpa till med detta. Konkurrerande spelare kan dock försöka avbryta din anslutning med DDoS-attacker och överväldiga ditt nätverk med fiktiva data. Detta kan leda till att ditt lokala nätverk blir långsammare eller eventuellt blir oåtkomligt för dig. De behöver din IP-adress för att påbörja ett DDoS-angrepp, som de inte kommer att kunna komma åt eftersom den är skyddad av din VPN.

Meshnet är en multifunktionell funktion som erbjuds av NordVPN. Den gör det möjligt för dig att upprätta säkra fjärrkrypterade LAN-anslutningar med dina kompisar och spela tillsammans via säkra privata nätverk.