Bedrägerier på Instagram blir allt vanligare. Bedragare på sociala medier hittar alltid på nya metoder för att missbruka appen och dess användare och stjäla data, personliga konton och pengar. Lär dig hur Instagrambedrägerier fungerar och hur du kan skydda dig mot dem.

Vad exakt är en Instagrambedrägeri?

En Instagram scam är ett slags bedrägeri eller övergrepp som sker på den sociala nätverksappen Instagram. Det finns naturligtvis många bedrägerier på nätet, men Instagram är särskilt populärt bland kriminella aktörer på grund av sin stora användarbas.

Instagram, som ägs av Meta (moderbolaget till Facebook och WhatsApp), är ett av världens mest populära sociala nätverk, med över en miljard användare och ständigt snabb tillväxt. Programvaran har dock haft säkerhetsproblem tidigare. Instagram-hackare kan lätt få tag på din smartphone på grund av en svaghet som upptäcktes 2020. Även om problemet redan har åtgärdats visar det att Instagram inte alltid är riskfritt.

Även om appen betonar visuellt material som bilder och filmer, gör den det också möjligt för användare att i hemlighet chatta med varandra, vilket är en viktig faktor för de flesta bedragare. Instagrambedrägerier tar sig många olika uttryck, som vi diskuterar nedan.

Nedan följer de vanligaste Instagrambedrägerierna:

Instagrambedrägeriernas utformning och metod varierar mycket, men här är några av de vanligaste.

Phishing-e-postmeddelanden

Även om Instagram-bedrägeriernas e-postmeddelanden fortfarande är ett problem, är det mer sannolikt att bedragare kontaktar offren via direktmeddelanden (eller DMs) och lockar dem att klicka på en länk som sedan utlöser en virusnedladdning. Det är relativt enkelt för någon att skapa ett falskt konto och utge sig för att vara ett välrenommerat företag eller en kändis.

Med det falska kontot som täckmantel skriver bedragaren sedan till Instagramföljarna för att informera dem om att de har vunnit en värdefull sak eller har valts ut för att delta i en utlottning. Tänk på Bitcoin. Angriparen lovar vanligtvis att överföra pengar till offret i Instagrambedrägerier. Offret behöver bara klicka på en länk för att kräva bitcoin eller delta i tävlingen, som infekterar deras enhet med skadlig kod.

Instagramkonton har hackats

Om en hackare kan få tillgång till en annan persons Instagram-konto, antingen genom att sprida skadlig kod (som kanske överförs via phishingmeddelanden) eller genom att bryta ett svagt lösenord, kan han eller hon sedan använda kontot för att utföra en rad olika angrepp på kontoinnehavarens kontakter och vänner. Detta kan innebära riktade nätfiskeförsök via direktmeddelanden, men det kan också ske via berättelser. Instagram Stories är 24-timmars visuella uppdateringar som kan innehålla text och kritiskt nog och skadliga länkar.

Vad är Instagram?

Instagram är en gratistjänst och därför är reklam en stor del av dess intäktsplan. Även om detta inte är ett problem i sig självt, gör den stora mängden reklam som lämnas in och visas på Instagram det svårt för företaget att på ett adekvat sätt granska dem för att upptäcka eventuella bedrägerier. Som en följd av detta kan kriminella aktörer använda Instagram-annonser för att sälja falska varor, länkar infekterade med skadlig kod och andra bedrägerier.

Bedrägerier med catfishing

Catfishing innebär att en bedragare utger sig för att vara en annan person: antingen en äkta eller stulen identitet eller en helt och hållet tillverkad identitet. Autenticitet är avgörande i dessa Instagrambedrägerifotografier; de försöker konstruera en autentiskt utseende falsk persona. När det gäller så kallade romantiska Instagrambedragare kan de använda ett catfish-konto som en täckmantel för att vinna någons förtroende och kanske till och med skapa ett kärleksförhållande.

Så småningom kommer catfishern att kunna be måltavlan om kontant hjälp, kanske för att få dem ur en sagda brådskande och oväntad situation utomlands. De kanske raderar sitt konto och försvinner så fort pengarna har överförts.

Varningar om Instagram-bedrägerier: Hur man upptäcker en bedragare

Upptäck hur du upptäcker de subtila röda flaggorna som tyder på ett Instagrambedrägeri. Här är några av de mest anmärkningsvärda.

Kontot du har att göra med har bara skapats för några dagar sedan, vilket är särskilt alarmerande om personen har skickat in många bilder samtidigt i ett försök att fylla ut sin profil och få den att verka mer trovärdig.

Meddelanden och inlägg innehåller felstavningar och konstigt språk. Många bedragare befinner sig i ett annat land än du och kan till och med använda sig av en översättningstjänst på internet. Även om detta inte är ett bevis på att det rör sig om en bluff bör det väcka dina tvivel.

En person på Instagram vill att du ska klicka på en länk. Människor föredrar att överföra länkar – oavsett om det är nyheter, musik eller videoklipp – via program som Facebook Messenger och WhatsApp snarare än Instagram eftersom dessa plattformar är mer optimerade för URL-delning. Om du får en länk från ett okänt konto är det med största sannolikhet ett bedrägeri.

Du kommer på ett erbjudande som verkar vara för bra för att vara sant. Det är det med största sannolikhet också! Detta är en röd signal för alla webbplatser eller plattformar för sociala medier, men särskilt för Instagram. Bedragare konstruerar ofta falska webbplatser där de påstår att de ger bort gratis Apple-produkter, till exempel iPhones och MacBooks, och de kan till och med skapa falska Instagram-bedrägeriprofiler för att skriva entusiastiska kommentarer till deras inlägg. Låt dig inte luras!

Vad ska du göra om du har blivit lurad på Instagram?

Har ditt Instagramkonto blivit hackat? Du kan fortfarande vidta försiktighetsåtgärder för att hålla dig själv säker och minska riskerna för andra.

Ändra dina lösenord

Om du tror att du har blivit lurad måste du ändra ditt lösenord omedelbart. Om du inte är säker på hur bedrägeriet genomfördes är det möjligt att någon har tagit sig förbi dina lösenordsuppgifter, antingen för att dina inloggningsuppgifter var exponerade någonstans eller för att de var för enkla.

Informera dina vänner och släktingar

En hackare som har fått tillgång till ditt konto är ytterst trolig att genomföra framtida angrepp på dina kontakter och följare. Om du har tillgång till ditt konto, publicera en artikel eller en permanent uppladdning där du varnar människor för farorna och instruerar dem att avvisa all oväntad kommunikation de får från dig.

Rapportera!

Om du har blivit lurad eller måltavla för ett visst konto är det viktigt att du vet hur du rapporterar en Instagrambedragare. Detta kan göras genom att besöka bedragarens profil, trycka på de tre prickarna i det övre högra hörnet och sedan välja ”Rapportera” i menyn. Du kan också uppmana andra att göra detsamma. Ju fler personer som anmäler bedragaren, desto större är sannolikheten att Instagram kommer att uppmärksamma det.

Kontakta gärna din bank

Kontakta din bank direkt om bedragaren har orsakat dig ekonomiska skador eller om du har några bekymmer med honom eller henne. Vissa transaktioner kan återvinnas eller blockeras av bankens bedrägeritjänst. Även om det är för sent kan de ändå ge dig råd om hur du kan säkra ditt bankkonto i framtiden.
Hur du försvarar dig mot bedragare

Här är tre grundläggande tips att följa i framtiden för att skydda dig mot Instagrambedragare

Använd dig av starka lösenord

Det är viktigt att använda starka lösenord eftersom ett svagt lösenord kan göra det möjligt för hackare att få tillgång till ditt konto på några sekunder. Använd ett långt och komplicerat lösenord eller en lösenordshanterare för att ta fram svårknäckta inloggningsuppgifter. Sätt upp tvåfaktorsautentisering på ditt konto om det är möjligt för ökad säkerhet.

Direkt kommunikation bör undvikas

Var försiktig om du får ett meddelande där du begär personlig information eller uppmanas att öppna en länk. Undersök sidan noggrant för att se om det finns tecken på bedrägeri. Slå upp det officiella kontot och kontrollera att det är samma konto som skickade meddelandet till dig om avsändaren påstår sig komma från ett företag eller representera en känd person (bedragare på sociala medier försöker ibland bygga falska kloner av legitima konton).

Bevara sekretessen på din Instagram-profil

Att låta vem som helst besöka din webbplats är aldrig en bra idé eftersom ju mer information en bedragare vet om dig, desto enklare är det för dem att rikta in sig på dig med övertygande nätfiskeförsök eller stjäla din identitet. Vi uppmanar dig starkt att göra din profil privat och undvika att inkludera personlig information i din bio.