Cyberkriminellas agerande blir alltmer sofistikerat i takt med att tekniken utvecklas

Hackare hittar alltid på nya och mer sofistikerade metoder för att ta sig an känsliga uppgifter, vilket äventyrar din integritet.

Även om en del människor likställer VPN med olaglig verksamhet är pålitliga företag helt säkra att använda och ger en av de bästa säkerhetsåtgärderna för din personliga information. Oavsett om du vill skydda dina uppgifter hemma, på jobbet eller både och, kan en VPN ge dig säkerhet och sinnesro när du surfar på nätet.

Vad exakt är en VPN?

Ett virtuellt privat nätverk, eller VPN, är en digital tjänst som skyddar din integritet på nätet. VPN-tjänster hjälper till att förhindra att dina digitala aktiviteter och din information hamnar i händerna på hackare eller någon annan som du vill skydda din integritet från.

Hur VPN-tjänster fungerar

När du använder internet utan en VPN leds dina data via flera servrar och parter, vilket gör dem mer sårbara för angrepp eller påträngande övervakning. Din IP-adress kan också spåras, vilket kan avslöja din identitet.

När du ansluter till en VPN skickas dina data endast via en krypterad, säker anslutning till den avsedda destinationen. Din IP-adress kamoufleras och verkar vara VPN-adressen snarare än din egen, vilket ger dig mer anonymitet och integritet.

Fördelarna med att använda en VPN

Det finns flera anledningar att använda en VPN, både hemma och på jobbet. En VPN kan hjälpa alla som är oroliga för att deras data ska utnyttjas eller exponeras på följande sätt.

Användning av en VPN i hemmet

Om du har en VPN installerad på ditt skrivbord, din bärbara dator, surfplatta eller telefon skyddar du din internetaktivitet från att bli avlyssnad via Wi-Fi i hemmet. Detta är särskilt viktigt om du arbetar hemifrån eller äger ett företag – dina data kommer att vara mindre sårbara för säkerhetsöverträdelser.

Du kan också använda en VPN för att surfa på offentliga Wi-Fi-nätverk på ett säkrare sätt eller för att titta på material på streamingplattformar som inte är tillgängligt i din region.

VPN-tjänster på arbetsplatsen

Så länge distansarbete existerar fortsätter VPN-tjänster att ge flera viktiga fördelar för företag. En VPN för din organisation kan också bidra till att garantera att hemarbetande arbetstagare har säker tillgång till företagsinformation.

VPN-tjänster kan användas för att bygga upp ett enda, delat nätverk över flera kontor om ditt företag arbetar på kontor eller via ett hybridformat. Du kan också ange vilka av dina anställda som har tillgång till vissa program eller viss information.

Hur man väljer en VPN

Alla VPN-tjänster är inte lika bra. Om du vill ha den säkraste och bästa möjliga VPN-upplevelsen ska du se till att din VPN-tjänst har de här fyra egenskaperna, eller välja en som har utvärderats av proffs.

Kryptering av IP-adresser Din VPN-tjänst måste kunna kryptera din IP-adress så att den bara är synlig för dig och leverantören. Andra parter kan ha möjlighet att observera vad du gör på nätet om din IP-adress inte är krypterad.
Kryptering av loggar. När du surfar på nätet lämnar du ett spår av smulor efter dig (sökhistorik, besökta webbplatser, spenderad tid, inmatade lösenord osv.) När du har avslutat din surfsession kommer en VPN utan loggning inte att behålla denna information. Kontrollera din leverantörs loggningspolicy för att fullt ut förstå om de registrerar data under en viss tid innan de raderar den, eller om de aldrig loggar den alls.
Kill switch. Om du kopplas bort från din VPN kommer en kill switch att stoppa alla webbplatser eller appar du använde, vilket garanterar säkerheten för dina data.
Autentisering med två faktorer. En av de bästa metoderna för att garantera att ingen opålitlig person loggar in på din VPN är att använda tvåfaktorsautentisering (2FA). Din VPN bör göra det möjligt för dig att logga in på flera olika sätt, till exempel genom att ange ditt lösenord och en separat kod som levereras till din telefon eller e-post.

Så här konfigurerar du en VPN

De flesta VPN-tjänster kan konfigureras automatiskt via en app eller manuellt via systeminställningar eller inställningar, beroende på din enhet och ditt operativsystem. Med vilken teknik som helst kan den första konfigurationen ta mindre än 10 minuter, vilket gör det snabbt och enkelt att börja surfa säkert.

VPN-begränsningar

Även om VPN-tjänster kan dölja din IP-adress och surfhistorik är de begränsade i vad de kan skydda dig mot. Tyvärr kan VPN-tjänster inte skydda dig mot nätfiske, spionprogram, skadlig kod eller andra datorinfektioner. För total säkerhet är det viktigt att investera i antivirusprogram samt en VPN.

Även efter att ha använt en VPN kan du fortfarande få riktade annonser från nätverk som Facebook eller Instagram. Oavsett om du använder en VPN eller inte kan program för sociala nätverk fortfarande skapa skräddarsytt material.