Tre av de bästa VPN-tjänsterna tävlar om vem som kan erbjuda mest integritet och hastighet.

När du letar efter den bästa VPN-tjänsten för att förbättra din integritet och säkerhet på nätet kommer du sannolikt att utvärdera en mängd olika variabler, inklusive pålitlighet, säkerhetsstyrka och pris. En faktor som dock inte bör förbises är hastigheten. Du behöver en snabb VPN som kan hantera den stora mängden data som flödar över din koaxialanslutning, oavsett om du streamar dina favoritprogram, spelar eller arbetar hemifrån. Så hur kan du hitta den snabbaste VPN:n? Du behöver inte leta längre. Vi har utvärderat alla de viktigaste VPN-leverantörerna för att identifiera den snabbaste VPN:n för spel, streaming av program och filmer och allt annat du kan önska dig.

Innan vi går in på detaljerna i våra testresultat ska du ha följande i åtanke: Till att börja med är det svårt att hastighetstesta ett virtuellt privat nätverk på ett sätt som resulterar i användbara kundrekommendationer. Till att börja med kan hastigheten hos en VPN variera från dag till dag.

 

VPN surfhastighet

Inte bara det, utan användning av en VPN, oavsett hur snabb den är, kommer att sänka din surfhastighet. Det finns också frågan om underliggande internethastigheter i USA, som varierar kraftigt beroende på din VPN-leverantör och den delstat du bor i. Den snabbaste VPN:n på en plats kanske inte är den snabbaste VPN:n på en annan. Slutligen, genom att ta bort alla potentiella variabler – från nätverksstörningar till enskilda maskiners egenheter – för att skapa en labbliknande testmiljö, testar du i princip en VPN-tjänsts produkt i en digital miljö som har liten likhet med den driftsmiljö som de flesta av oss lever och arbetar i.

Av dessa och andra skäl föredrar jag att skapa en VPN-testmiljö som liknar den som du, den genomsnittliga VPN-användaren, sannolikt skulle stöta på. Det är också därför jag är mer intresserad av att utvärdera hur mycket hastighet som går förlorad med en VPN (vilket normalt är 50 % eller mer för de flesta VPN-klienter) på både dåliga och snabba anslutningstyper. Jag är nyfiken på hur väl de klarar av att hantera inte bara surfning utan även hög trafikbelastning från spel, streaming och torrenting. Jag är också nyfiken på hur de fungerar med många samtidiga anslutningar på olika maskiner (Mac eller Windows) på en internetanslutning i hemmet.

På grund av den ständigt föränderliga listan över VPN-frontlöpare kan du räkna med att den här listan kommer att ändras regelbundet när den uppdateras med våra senaste testresultat, så håll koll igen. Bland de VPN-tjänster som vi har testat hittills var följande de snabbaste i skrivande stund.

Redaktörens anmärkning, 9 februari 2022:

Under de senaste månaderna har VPN-marknaden genomgått enorma förändringar, och alla tre av våra bästa VPN-val har rapporterat stora förändringar i företagsägande. ExpressVPN meddelade i december att man formellt har anslutit sig till Kape Technologies, ett företag som redan äger många andra VPN-tjänster och som tidigare har väckt oro för integritetsfrågor. NordVPN och Surfshark meddelade sin sammanslagning i februari, men de kommer dock att fortsätta att verka oberoende. Mot bakgrund av den här utvecklingen omvärderar vi nu alla våra topprekommendationer. För att ta hänsyn till detta nya konkurrensscenario kommer vi att revidera våra utvärderingar och vid behov våra rankningar.

Surfshark

Totalt sett lider den snabbaste VPN:n av en 16,9-procentig hastighetsminskning (snabbare än den 27-procentiga förlusten i det tidigare testet).
USA har de snabbaste VPN-anslutningarna.
Australien har de långsammaste förbindelserna.
Surfshark, en relativ nykomling inom VPN-sektorn, avslutade 2019 med bara 27 procents hastighetsförlust i min bedömning, vilket placerar den långt före alla sina rivaler – förutom den till synes oslagbara hastighetsledaren ExpressVPN, som vann mitt test 2019 med mindre än 2 procents hastighetsförlust. I slutet av 2020 hade dock Surfshark gått före gruppen med en hastighetsförlust på 17 procent, medan ExpressVPN:s hastigheter hade sjunkit till en hastighetsförlust på 52 procent i min senaste testning.

Det överraskande med Surfsharks hastighet är att den inte försöker övervinna betydande hastighetsförluster i någon enskild testzon. På tävlingsdagen kom det här monstret upp och vann guldmedaljen för snabbaste hastighet, uppenbarligen utan att svettas. Under testet var mina bashastigheter utan VPN 194 Mbps, medan Surfsharks totala genomsnitt var 161 Mbps. Efter att ha tagit medelvärdena för fem testplatser upptäckte jag att inget av medelvärdena sjönk under 100 Mbps. Det är en total seger över konkurrenterna i varje testkategori.

Medan rivalerna nedan verkade kämpa med amerikanska hastigheter uppnådde Surfshark ett genomsnitt på 204 Mbps på amerikanska anslutningar. Eftersom VPN-tjänsteleverantören låter dig välja vilken VPN-server du ska ansluta till (med en praktisk visuell ikon som visar den totala trängseln på varje VPN-serverplats), är ett sätt jag kunde ha manipulerat statistiken här genom att handplocka servrar i USA med den lägsta VPN-trafikbelastningen. Och jag hade gärna rapporterat om hastigheterna i New York, till exempel. Men det skulle inte ha varit rättvist; NordVPN saknar fortfarande den funktionen, så jag förlitade mig på Surfsharks automatiska servervalsverktyg (som jag gjorde med de andra testpersonerna). Under testet kunde NordVPN inte konkurrera med Surfsharks amerikanska hastigheter, med ett genomsnitt på endast 89 Mbps på amerikanska anslutningar.

Surfshark erbjuder en pengarna-tillbaka-garanti i 30 dagar

Surfshark bäst i test i Europa

Surfshark överträffade återigen sina konkurrenter i testerna i Storbritannien och Europa, med ett genomsnitt på 165 Mbps respektive 171 Mbps. Även om framtida tester kan komma att omfatta fler europeiska platser väljer jag nu en kombination av tyska och franska länkar. Typiskt sett, oavsett VPN, drar Frankfurt-hastigheterna ner genomsnittet, men anslutningar i Orange och Paris ger en betydande numerisk ökning. Detta förblev sant för Surfsharks hastigheter, även om även Surfsharks tyska statistik var snabbare än konkurrenternas genomsnittliga hastigheter.

Australien är vanligtvis den plats där vi observerar en nedgång i siffrorna eftersom kontinenten ligger så långt bort från min testplats i Kentucky. Även om latensen förblev hög verkar den här snabba VPN-leverantören vara obekymrad, eftersom den uppvisar en genomsnittlig nedladdningshastighet på 126 Mbps. Det är jämförbart med de 122 Mbps i genomsnitt som jag registrerade för ExpressVPN:s europeiska anslutningar.

Singapores hastigheter är ständigt konkurrenskraftiga. Ookla, den webbplats för hastighetstestning som jag och majoriteten av andra recensenter använder, rankade Singapores internethastigheter som de snabbaste i världen 2018, med en genomsnittlig nationell hastighet på 181 Mbps. Hur gick det för Surfshark? I genomsnitt får du 142 Mbps.

Länk till deras hemsida

Var det en olyckshändelse?

Är det bara en dag då min VPN-anslutning fungerade bra? Var Surfsharks allmänna servertrafik onormalt låg just den dagen? Alla dessa scenarier är möjliga. Det är därför jag vill fortsätta att testa denna nykrönta hastighetsdrottning, och varför jag alltid råder dig att använda VPN-tjänster som ger pengarna-tillbaka-garantier och låter dig utvärdera deras tjänster i din egen regelbundna användning i 30 dagar. Det här är dock de snabbaste hastigheter jag har observerat från någon VPN som jag har provat hittills.

Surfshark är ett monster. Om du söker efter äkta hög hastighet just nu är denna extremt snabba VPN källan för dig. Kolla in vår recension av Surfshark.

NordVPN

Ett blixtsnabbt krypteringspowerhouse
Hastigheten minskade med 53 %. (Långsammare än tidigare 32 procents förlust i tidigare tester).
Singapore har de snabbaste VPN-anslutningarna.
USA har de långsammaste anslutningarna.
Det bör noteras direkt att NordVPN gradvis har ökat sina hastigheter sedan jag provade det första gången förra året. Även om mina senaste tester visar att VPN-tjänsten ligger efter ExpressVPN med 2 procentenheter, överträffar den ofta ExpressVPN på andra webbplatser som testar hastigheten. NordVPN har varit mer aggressivt sedan dess förödmjukande tredjepartsserverhack förra året (som verkade tillfoga mindre skada). Dess motor har upprustats, tillsammans med en svit av flotta uppgraderingar av sekretess på sina servrar.

NordLynx

Visserligen kan en del av detta tillskrivas NordVPN:s nya säkerhetssystem NordLynx. Det är baserat på det ännu inte färdigutvecklade WireGuard-protokollet, som vissa anser är mindre säkert än OpenVPN (ett alternativ som är tillgängligt i alla VPN-tjänster som nämns här, och som jag använder i mina tester), men som resulterar i en snabbare VPN-tunnel. Ookla och AV-Test rekommenderade det båda på grund av förbättringarna.

Trots andras lovord var NordVPN:s totala genomsnittliga världshastighet 91 Mbps under mina tester, i ett dataset med genomsnittliga icke-VPN-hastigheter på 194 Mbps, vilket innebär en hastighetsförlust på cirka 53 %. Även om det är vanligt att en VPN minskar din internethastighet med hälften eller mer, är det viktiga sammanhanget här att jag aldrig observerade att NordVPN gick under 85Mbps i genomsnittet av mina fem testzoner. Det är fortfarande en av de mest tillförlitliga och pålitliga VPN-tjänster jag har använt.

Singapore dominerade VPN-hastighetstesternas medelvärden med 98 Mbps, medan Storbritanniens hastigheter bara översteg de europeiska hastigheterna. Den brittiska VPN-anslutningshastigheten var bättre än de franska och tyska, som i genomsnitt hade 91,90 Mbps. Under testningen hade NordVPN en annan jämn match, där Australien överträffade USA, 88Mbps mot 86Mbps. Ingen av dessa är överkomliga. Kolla in vår recension av NordVPN.

NordVPN

Konsekventa, konkurrenskraftiga hastigheter
RAM-baserade diskservrar
Programvara med flera funktioner
39kr/månad för en tvåårig plan
NordVPN tar ut 40 kr per månad.
Snabbaste VPN-hastigheter i jämförelse

NordVPN erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti

Nettovariation

17 procent 27 procent Surfshark
Examinationen 2020 kommer att vara snabbare.
ExpressVPN 51 procent 2 procent
Provet 2020 kommer att vara långsammare.
NordVPN har en marknadsandel på 53 procent-32 procent.
Långsammare i testet 2020
Ju lägre siffran är, desto bättre.

ExpressVPN

Prismässigt dyrt, men snabbt och perfekt för streaming
51,8 procent av hastigheten gick förlorad (långsammare än tidigare 2 procent förlust i föregående test)
Västeuropa har de snabbaste VPN-anslutningarna.
USA har de långsammaste förbindelserna.

Prestanda text

Det gjorde ont att se ExpressVPN:s prestanda minska från de häpnadsväckande hastigheter jag registrerade för den förra året. Denna VPN fick inte bara Editors’ Choice Award, utan är också min personliga favorit. Dess historia och långvariga kryptering, tillsammans med dess då oantastliga hastigheter, icke-Five Eyes-juridik och enkla användargränssnitt, gjorde den här VPN:n värd den högre månadsavgiften än genomsnittet.

ExpressVPN gav mig en total hastighetsminskning på mindre än 2 % förra året. I år förlorade jag 52 procent av min hastighet. Även om detta är en betydande minskning är det fortfarande ett högre resultat än genomsnittet jämfört med andra VPN-tjänster. För att klargöra att ExpressVPN förblir ett hastighetsmonster, som rutinmässigt rankas bland de tio bästa på webbplatser med enorma automatiserade testsystem för VPN-prestanda. Bara för att Surfshark slog ExpressVPN till mållinjen den här gången innebär det inte att det är långsamt. Den flyger fortfarande, och de flesta kommer inte att ha några problem med att spela, streama eller torrenta i stora mängder.

Mina hastigheter utan VPN låg på 193 Mbps under hela testperioden, medan ExpressVPN:s genomsnittliga hastighet i världen i allmänhet låg på 93 Mbps. Topphastigheterna för europeiska nätverk låg på 122 Mbps mellan Frankfurt, Berlin och Paris.

Med genomsnittliga hastigheter på 101Mbps och 86Mbps slog Australien Storbritannien. Storbritannien hade dock den högre individuella toppnoteringen, med en toppnotering på 157 Mbps i ett enskilt test, jämfört med Australiens högsta enskilda poäng på 136 Mbps. Singapores resultat var också bara tre poäng högre än Storbritanniens, 89 Mbps. ExpressVPN:s medelvärden sänktes av dålig prestanda i USA, där hastigheterna i genomsnitt bara var 66 Mbps trots att de nådde upp till 134 Mbps i en enda testsession.

(Prova ExpressVPN nu! (länk till deras webbplats)))

 

Överträffade konkurrens

Eftersom ExpressVPN har ett rykte om sig att överträffa sina konkurrenter i hastighetstester var min första impuls att leta efter ett testfel hos mig. Så jag gick igenom mitt testförfarande igen, dubbelkontrollerade min inställning och testade på nytt för att säkerställa att jag inte oavsiktligt sänkte ExpressVPN:s siffror.

När mina resultat såg ut att vara konsekventa jämförde jag med en handfull webbplatser som utför automatiska hastighetstester och som jag litar på: I slutet av oktober tyder både Top10VPN och ProPrivacy hastighetstester på att ExpressVPN har lidit av konsistens och sjunkit ner i rankingen under de senaste månaderna.

Jag kontaktade ExpressVPN för att ta reda på vad som orsakade den senaste tidens hastighetsfall. Företaget undersökte och rapporterade att interna tester med OpenVPN-protokollet gav hastigheter på mellan 200 och 275 Mbps. Dessa resultat var betydligt bättre än mina.

”Vi tror att en möjlig orsak är att det fanns en nätverksmättnad mellan din internetleverantör och vårt datacenter under den tidsperiod som du testade”, uppgav en tjänsteman från ExpressVPN.

Företaget nämnde också sitt nya protokoll, som nu är under utveckling.

”Vi flyttar vår gamla OpenVPN-infrastruktur till Lightway, ett internt VPN-protokoll som ger WireGuard-liknande hastighet men betydligt högre säkerhet”, tillade talesmannen. ”Det är i beta just nu eftersom vi fortfarande finjusterar det så att vi kan erbjuda Lightway-fördelarna till våra kunder i stor skala, men när det väl är i full version inom de närmaste månaderna är vi övertygade om att det kommer att leverera hastigheter i nivå med eller bättre än de snabbaste Wireguard-uppsättningarna från andra leverantörer.”

Är ExpressVPN fortfarande min favorit VPN-tjänst? Absolut. Och även om beslutet inte helt och hållet är mitt, skulle jag hävda att det krävs mer än en enda hastighetsnedsättning för att trotsa ett Editors’ Choice Award. Icke desto mindre, om Surfsharks servrar någonsin tas av myndigheterna och visar sig vara logglösa offentligt, kommer ExpressVPN att ha ett problem på halsen. Kolla in vår recension av ExpressVPN.

ExpressVPN

Konkurrenskraftiga priser
Utmärkt säkerhetssvit
Företaget har sitt huvudkontor i en integritetsvänlig jurisdiktion.
67 kr/månad (betalas årligen för 990 kr)
ExpressVPN tar ut 70kr per månad.

 

Hur jag upptäckte de snabbaste VPN-leverantörerna

För att hitta den snabbaste VPN-tjänsten utförde jag manuella hastighetstester med hjälp av OpenVPN-protokollet, som allmänt anses vara det mest använda och säkra öppna källkodsprotokollet. För att vara tydlig så har vissa av tillverkarna proprietära processer som kan ge en snabbare hastighet, men jag ville behålla detta som en jämförelse mellan äpplen och äpplen.

Först gör jag ett test av internethastigheten utan VPN. Sedan ansluter jag mina datorer till det virtuella privata nätverket och väljer fem servrar från hela världen. Jag använder det populära Ookla Speedtest för att testa dessa fem servrar fem gånger vardera under två till tre dagar. Sedan beräknar jag den genomsnittliga nedladdningshastigheten för varje VPN för att se hur stor andel av mina typiska internethastigheter som går förlorade när jag använder den. (Om du vill veta mer om hur vi analyserar och granskar VPN-tjänster, klicka här.)

Öka din hastighet

Det finns tweaks som kan hjälpa dig att maximera dina hastigheter oavsett vilken VPN du använder. De här rekommendationerna är dock inte avsedda att förbättra den totala integriteten, och vissa kan leda till att integriteten försämras beroende på vilken VPN du använder. Men om du är intresserad finns här tre metoder för att öka VPN-hastigheten:

Undersök ditt protokoll: Om en VPN fungerar genom att dirigera din internettrafik via krypterade tunnlar är protokollet den teknik som används för att gräva tunneln. VPN-tjänster använder många olika sorters säkerhetsprotokoll av olika anledningar, och de flesta VPN-tjänster låter dig välja mellan olika protokollsalternativ i lugn och ro. I allmänhet gäller att ju säkrare ett protokoll är, desto långsammare blir din VPN-hastighet.

Vi föreslår normalt OpenVPN-protokollet eftersom det är säkert utan att vara komplicerat, men du kan öka dina hastigheter genom att byta till IKEv2/IPsec-protokollet i ditt VPN-program.
Välj närliggande servrar: Ju mer fysiskt nära du befinner dig till en server, desto snabbare kommer dina data att flöda. Välj en server som ligger så nära dig som möjligt för att få data så snabbt som möjligt. Om du använder en VPN som visar hur överbelastad varje server är, till exempel IPVanish, se till att du väljer en server som har låg trafikvolym.

Split-tunnling:

De flesta populära VPN-tjänster har split-tunneling, vilket gör att du kan välja vilken av dina applikationers internettrafik som ska ledas via din VPN. Minska mängden enhetsdata som du överför via din VPN för att öka prestandan. Med undantag för NordVPN, som endast möjliggör split-tunneling via sina mobilapplikationer och webbläsartillägg för Chrome och Firefox för datorer, erbjuder alla VPN-tjänster som behandlas i den här artikeln det direkt via sina appar.
Vanliga frågor om den snabbaste VPN-tjänsten

Vilken VPN-tjänst är snabbast?

Surfshark är CNET:s nuvarande toppval av bästa VPN-tjänst tack vare sin blixtsnabba hastighet och exceptionella prestanda. ExpressVPN kommer på andra plats bland våra snabbaste VPN-rekommendationer och fick en CNET Editors’ Choice Award för bästa övergripande VPN. NordVPN, det tredje bästa valet, är en stabil tungviktare. Det är dyrare än Surfshark men billigare än Express, har ett massivt nätverk som ständigt blir snabbare och säkrare och är definitivt den mest pålitliga tjänsten jag har provat.

Behöver jag en VPN?

Användning av VPN hjälper alla som har tillgång till internet via en dator, surfplatta eller smartphone. Genom att kryptera dina internetaktiviteter kommer en VPN-tjänst nästan alltid att förbättra din integritet. Eftersom kommunikationen mellan VPN-servern och din enhet är krypterad kommer en internetleverantör eller någon i ditt Wi-Fi-nätverk som spionerar på dig inte att veta vilka webbplatser du besöker. De kommer inte heller att kunna se känslig information som lösenord, användarnamn och bank- eller shoppinginformation. Alla som vill bevara sin integritet och säkerhet på internet bör använda en VPN.

Vilken är den bästa gratis VPN-tjänsten?

De har alla fel. Allvarligt talat. VPN-tjänster finns inte bland de många fantastiska gratis säkerhets- och sekretessprogram som finns tillgängliga på nätet. Säkra VPN-tjänster är dyra för företag att hantera och skydda, och en billig VPN-tjänst är nästan alltid en datasnokare med skadlig kod.

Men det finns goda nyheter: den blomstrande VPN-branschen är numera hyperkonkurrenskraftig, så kostnaderna för även de bästa VPN-tjänsterna hamnar ofta under 50 kr per månad. Faktum är att den billigaste VPN-tjänsten som vi hittills har stött på rankas bland våra tre bästa VPN-tjänster när det gäller säkerhet och hastighet. Kolla igenom vårt korta urval av billiga VPN-tjänster för att välja en som passar din budget.